Білокачанна капуста та її корисні властивості
Білокочанну капусту не дарма називають «царицею» городу. Овоч є джерелом вітамінів і мінералів, має приємний смак. Ще древні римляни та єгиптяни ставилися до продукту з великою повагою, вважаючи, що він є цінним джерелом енергії та здоров'я. Але найбільшу славу і визнання капуста отримала в X-XI століттях , коли стала інгредієнтом для приготування різних страв.
Калорійність та хімічний склад капусти
У перекладі з латинської мови, слово «капут» означає «голова» - звідси й пішла назва овочів, що містять масу корисних речовин, необхідних для повноцінного розвитку та функціонування організму людини.
Основні компоненти, що містяться в капусті, це:
·   ; вітаміни групи В – позитивно впливають на роботу нервової системи, забезпечують здоров'я нігтів, волосся, шкірних тканин; · вітамін С – зміцнює імунну систему, додає енергію; кальцій -ndash; будівельний матеріал для кісток і зубів;
· нікотинова кислота – сприяє утворенню енергії в процесі переробки жирів і вуглеводів; харчові волокна – виводять з організму «поганий» холестерин;
· клітковина – очищає від шлаків, токсинів.
Загалом, вживання капусти сприяє нормалізації роботи ШКТ, органів серцево-судинної системи. Калорійність 100 г продукту 27 ккал, при цьому білків – ndash; 1,8 гр., жирів – 0,1 гр., вуглеводів – 4,7 гр. Такі показники дають право рахувати. %BD%D0%BD%D0%B0%D1%8F&searchS=%D0%9F%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA">білокачанну капусту дієтичним продуктом, що сприяє зниженню ваги.
Користь для організму людини
Капуста має велику кількість позитивних властивостей, завдяки чому активно використовується в народній медицині. Її використовують для загоєння ран і глибоких порізів, усунення гематом, при болях у суглобах. смажити, варити, тушкувати, запікати і т.д., але повноцінний склад корисних речовин він зберігає без теплової обробки, тому краще готувати свіжі салати, сік або квасити капусту. Для жінок
У б'юті-індустрії з капустяного листя навчилися робити освіжаючі, зволожуючі домашні маски, а сік використовують як тонізуючий лосьйон. Також вживання овочів сприяє:
· зниження ваги;
· омолодження організму зсередини; стимуляції функціонування дітородних органів; покращення стану шкірних покривів.
Капусту корисно їсти під час вагітності – її вживання допоможе вивести з організму зайву рідину, усунути набряки. Після пологів цей овоч теж стане надійним помічником. листя капусти прикладають до грудей при застоях під час лактації.< /p>
Для чоловіків
Регулярний прийом білокочанної капусти сприяє збереженню чоловічої сили, зміцненню судин та м'язів серця, покращенню працездатності головного мозку. А ще, чоловікам корисно знати, що вживання капусти під час вечірки з розпиванням алкогольних напоїв значно гальмує процес сп'яніння. Вранці салат зі свіжого овочу або квашена. %D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%8F&searchS=%D0%9F%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA">капуста допоможуть зняти синдроми похмілля .
Для дітей
Дітлахам, починаючи з 5 місяців, рекомендується давати відварену або приготовлену на пару капусту, а вже з 3 років можна познайомити чадо зі свіжим, квашеним або тушкованим овочом, вводячи його в раціон невеликими порціями. Клітковина і пектини, що містяться в продукті, сприяють кращому травленню, а величезна кількість вітамінів і мінералів зміцнять імунну систему, сприятимуть нормальному розвитку органів і систем. href="http://senior-pomidor.com.ua/sub.php?gr=6&searchT=%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BD% D0%B0%D1%8F&searchS=%D0%9F%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA">Капусту протипоказано вживати при підвищеній кислотності шлунка, панкреатиті, після операцій на черевній порожнини, хвороби щитовидної залози. В іншому, якщо дотримуватися заходів і не переїдати, капуста надасть найсприятливіший вплив на організм, наповнить його енергією та життєвим потенціалом.