Ромашка аптечна
Ромашка аптечна – це однорічна трав'яниста рослина із сімейства Складноцвіті. Стебло борозенчасте, густооблистяне, гіллясте, порожнисте, висотою до 60 см. Листя чергове, сидяче, перисто-розсічене. Головне стебло і бічні стебла закінчуються поодинокими невеликими квітковими кошиками, що складаються з 12-18 білих крайових язичкових пелюсток та численних серединних трубчастих квіток жовтого кольору. Корінь у ромашки стрижневий, тонкий, слабогіллястий. Цвітіння рясне та тривале – з травня до глибокої осені. Квіткові кошики ромашки аптечної містять ефірну олію, глікозиди, флавоноїди, гіркі речовини, вітаміни та органічні кислоти. Ромашка має протиалергічну властивість, а також прискорює процеси загоєння тканин.
науковій медицині настої або чаї з квіток ромашки аптечної мають протизапальну, заспокійливу, в'язку та жовчогінну дію.
Сировина з квіток ромашки заготовляють через 1-2 дні після розцвітання суцвіть і відразу ж розкладають тонким шаром для просушування на відкритому повітрі під навісом з гарною вентиляцією або сушать у духовках та сушильних камерах при температурі не вище + 40 градусів. Висушені квітки просівають крізь велике сито для видалення домішок. Готова сировина має сильний, приємний аромат.