(Закінчення)
Хімічний склад овочевих культур
Отже, рослинні продукти повинні становити значну частину раціону харчування людини, яка хоче залишатися здоровою на багато років. Одним із найбільш життєво важливих компонентів людини є білок, складовими елементами якого є амінокислоти. Відсутність однієї необхідної амінокислоти ускладнює процес засвоєння інших. Продукти, найбільш багаті на рослинні білки – ndash; це: соя, чечевиця, квасоля, горіхи. Клітковина та харчові волокна, які містяться у рослинній їжі, незамінні для людського організму. Вона сприяє зниженню рівня холестерину в крові, стимулює обмін речовин та забезпечує більш швидке виведення токсинів та шлаків з організму, допомагає якнайшвидшому проходженню їжі через шлунково-кишковий тракт. Продукти, багаті на клітковину – це: спаржа, капуста броколі, брюссельська, кольорова , селера, кабачки, огірки a>, часник, зелені боби, зелений перець, цибуля-порей , горох, шпинат, помідори. Фрукти також є чудовим джерелом клітковини, крім того, вони містять багато цукру (фруктози). У наведеній нижче таблиці показано вміст крохмалю, білка, клітковини та цукрів в основних овочевих культурах (а на % на %) 100 г сирої речовини).
Найменування овочів | Суха речовина, % | Цукор | Цукрова (% від загальної кількості цукрів) | Крахмаль | Клітковина | Сирий білок |
9-12 < /td> | 7,5-10 | 15-20 | - | 0,5-0,9 | 0,9-1 | |
6,8-9 | < p> 2-3,8 | 10-12 | 0,9< /p> | 1-1,2 | 0,6-1,1 | |
Горох< /p> | 18-22 | 4,8-7 | 20-30 | 6,8 | 0,8-1,7 | 4,8-5,2 |
< /td> | 10,5-15,5 | 9-12 | < td style=""> - | 0 ,6-1,5 | 0,6-0,9 | |
5,1-12 | 2-6,2 | 10-12 | - | 0,5- 0,7 | 0,5-1,1 | |
6,1-11,2 | 3-5,3 | < td style=""> 0,5 | 0,5-0,9 | 1-1,8 | ||
15,5-17,5 | 4,6-5,4 | 5-20 | 0,5 | 12,-1, 7 | 3,5-5,5 | |
8-11,7 | 1,7-4,2 | 0-19 | 0,5 | 0,6-1 ,1 | 16,-2,5 | |
7,4-11,1 td> | 3-5,6 | 0-14 | 0,3 | 0,5-1 | 1,5-2,2 | |
20-25,5 | 4, 6-8 | - | - | < td style=""> 4,5-5,1 | < /tr> ||
11-18,7 | 1-1,5 | - | - | 1-1,2 | 2-2,5 | |
7-12,5 | 1-3 | 10-15 | -< /p> | 0,7-0,9 | 1,3-1,5< /p> | |
11,1-22,3 | 6,8- 12,3 | 50-60 | - | 1,3-1,5 | 1,7-3,1 | |
11,5-17,3 | 5-9, 5 | 27-53 | 0,2 | 1-1,2 | 0,9-1,2 | < /tr> |
3,6-6 | 1,7-2, 6 | 0,5 | 0,1 | 0,5-0,7 | 0,9-1 | < /tr> |
8,9-15 | 2,5-7,2 | 10-20 | - | 1,2-1,7 | 1,1-1,3 | tr> |
16,4-27,5 | 8-11 | 33-43 | 6 | 1,3-1,7 td> | < 1,2-3,2 | |
11,4-20,6 | 5-7 p> | 54-67 | 1,2 | 1,5-2 | 1,7-4,5 | |
5,3-7,3 | 1,3-3 | 0-19 | 0,3 | 0,8-1,3 | 1-1,2 | |
5,7-16,9 | 4,1-8,3 > | 15-30 | 0,3 | 0,9-1,5 | 11-12,1 | > | 5,5-6,8 | 0,5-0,7 | 0-43 | - | 0,6-0,9 | 0,6-1,6 | < tr> 12,7-19,9 | 6,7-12,3 | 80-95 | - | 0,9-1,1 | 1-2,5 |
7,7-16,5 | 5,3-1 0,5 | 10-90 | 0,4 < /td> | 1,3-1,5 | 1-2,4 | |
11,7-17 | 5,5-7 | - | 0,6 | 1-1,8< /p> | 1-2,2 | |
4,3-12 | 1,5-6 | 0-20< /p> | 0,3 | 0,7-0,8 < /td> | 0,6-1,1 | |
9,7-16 > | 4,8-8 | 5-8 | < td style=""> 1-1,2 | 0,8-1 | ||
7-13,5 | 0,7-1,8 | 0-39 | - | 2-2,5 | 1,7-3 ,3 | |
11-13,5 | 1-2 p> | - | 2 | 1,2-1,5 | 2,2-4 | |
17- 32,8 | 10-12 | 20-30 < /td> | - | 2,5-3 | 2,7-4,5 | |
18,1-22, 5 | 10-14 | 50-85 | 4 | 2-3 | 1,6-2 | |
7,7-9,2 | 0,5-1,4 | 0,05 | - | 0,7-1,2 | 2,1-3,7 | |
5,1-11,2 | < p> 0,7-22 | 0,05 | - | 1-1,8 | 1,5-3,4 < /td> |
Все вищевикладене говорить про те найважливіше значення, яке відіграють рослини у функціонуванні людського організму, який можна порівняти зі складною біохімічною лабораторією, що постійно діє. А для того, щоб наша з Вами «лабораторія» працювала без збоїв, організм необхідно постійно постачати комплексом речовин, багато з яких входять до складу рослинної їжі. Нестача лише однієї з речовин, що входять до необхідного для роботи організму. комплекс може призвести до порушень у роботі всієї налагодженої системи, іноді ці порушення стають незворотними. Важливо при цьому пам'ятати, що тільки тоді організм працюватиме чітко та злагоджено, коли необхідні речовини в ньому перебувають у достатній кількості та правильному співвідношенні. При тривалому дисбалансі тих чи інших речовин, у організмі виникають різні порушення обміну речовин. І саме рослинна їжа дозволяє підтримувати людині необхідний баланс усіх систем її життєдіяльності. А правильне та раціональне харчування, тобто. обов'язкове включення до свого раціону страв з овочіві фруктів, є профілактикою багатьох захворювань.