Шановні покупці! Перед заповненням кошика обов'язково зареєструйтесь та авторизуйтесь! Без авторизації замовлення не формується. Дякуємо.

Підготовка насіння до посіву

Підготовка насіння до посіву є одним із найважливіших та відповідальних моментів у вирощуванні розсади овочевих та квіткових культур, а також при посіві насіння безпосередньо у ґрунт. Процес підготовки насіння до посіву складається з наступних заходів: перевірка схожості, сортування, знезараження, обробка спеціальними засобами, що стимулюють проростання насіння, пророщування.

Перший етап передпосівної підготовки насіння полягає у перевірці їх схожості. Слід враховувати, що для насіння овочевих та квіткових культур існують різні терміни зберігання. Так, для одних культур показники схожості насіння значно знижуються вже на другий рік зберігання (наприклад, селера, астри, оксамитці, мак, нігтики), а для інших, таких як огірки, кукурудза – схожість залишається високою і при тривалому зберіганні насіння -ndash; від 1 року до 7 і, відповідно, 8 років! У деяких випадках схожість насіння зростає при їх зберіганні. Для визначення схожості насіння овочів зручно скористатися наведеною нижче таблицею.

< /tr> < td> 4-5 < td> 5-6
Найменування овочевих культур Термін визначення схожості насіння, доби Схожість, % Термін зберігання насіння, років< /th>
Баклажани 8 75 5-6
Боби 8 80 5-6
Горох 6 85 5-6
Капуста качана 7 85 4-5
Капуста кольрабі 7 85 4-5
Капуста цвітна 7 80 4-5
Капуста броколі 7 80 4-5
Кукурудза цукрова 7< /td> 82 5-7
Цибуля ріпчаста 8 70 3
Лук-порей 15 80 2-3
Морква 10 70 3-4
Огірки 7 70 6-8
Перець солодкий 15 80 3-5
Петрушка 14 70 2-3
Помідори 8 80 4-5
Редіс 7 80 4-5
Редька дайкон 5 80 4-5
Салат< /a> 7 75 3-4
Буряк столовий 6 75
Селедер кореневий 15 70 1-2
Гарбуз 10 90< /td> 4-5
Кріп 14 75 2-3
Квасоля 7 85
Шпинат 14 65 3-4

Насіння, придбане на рік посіву, перевірені на схожість виробником. Якщо ж у Вас залишилося насіння з минулих років, то його необхідно перевірити на проростання. Оптимальною температурою повітря для проростання насіння багатьох культур вважається температура в межах +20-23 градусів С, для огірків та кукурудзи – +25 градусів С, а для гороху – ndash; +8-12 градусів. Насіння розкладають на тарілці з вологою серветкою, зверху накривають плівкою для підтримання вологості. Необхідно стежити, щоб насіння знаходилося у вологому стані, проте не слід його заливати водою, інакше воно почне загнивати і, в результаті, не проросте. Для перевірки схожості насіння достатньо 10-15 шт. – залежно від їхнього розміру. Після закінчення часу, передбаченого визначення схожості насіння цього виду, підраховують кількість пророслого насіння. Схожість вважається хорошою при збігу кількості пророслого насіння з нормативною схожістю, наведеною в таблиці. Якщо ж схожість нижче за нормативну, то для посіву необхідно відповідно більшу кількість насіння.

Для перевірки схожості насіння Квіткових культур також існують відповідні нормативи, які наведені в наступній таблиці.

< td> 2-3
Найменування квіткових культур Термін визначення схожості насіння, доби Схожість, % Термін зберігання насіння, років
Астра 1-2 70
Оксамити 1-2 60 4-5
Гайлардія 3 50 2-3
Гвоздика турецька 1-2 70 3-5
Горошок запашний 1-2 60 4-6
Живокість 2-3 50 -
Дзвіночок 2-3 60 2-3
Лівкою 2 50 4-6
Левовий зів 3 60 3-4
Мак 1-2 60 3-4
Маттіола 2 50< /td> 3-4
Маргаритка 2-3 60 -3
< a href="http://senior-pomidor.com.ua/1/32/semena_cvetov/70/naperstjanka.html">Наперстянка 2 70 3
Настурція 2-3 50 5-8
< a href="http://senior-pomidor.com.ua/1/32/semena_cvetov/44/kalendula.html">Ніготки (календула) 1-2 70 4-5
Резеда 2 -3 40 2-3
Фіалка (віола) 2-3 60 3-4
Цінія< /td> 1-2 60 3-4

Другий етап передпосівної підготовки – це сортування насіння. Сортування можна проводити візуально або за допомогою замочування насіння у розчині повіреної солі (5 г солі на 100 мл води). При візуальному огляді насіння можна видалити пошкоджене, поламане, дрібне, порожнє або насіння, яке має неправильну форму, що відрізняється від основної маси насіння. Чим більше насіння, тим вище їх енергія проростання, і тим швидше і дружніше з'являться від нього сходи. При сортуванні насіння за допомогою замочування їх поміщають у соляний розчин, приготований, як було зазначено вище і добре перемішують. Через 10-15 хвилин якісне насіння осяде на дно судини, а порожнє і пошкоджене спливе на поверхню. Насіння, придатне для посіву, промивають у проточній воді і просушують. Сортування насіння проводять для того, щоб відбракувати неякісний посівний матеріал та убезпечити сходи від поширення гнил.

Наступний етап – знезараження насіння. Знезараження проводять для того, щоб знищити з поверхні насіння збудників вірусних та грибних хвороб. Знезараження можна проводити двома способами – замочуванням в 1% розчині марганцевокислого калію або в гарячій воді (+50 градусів С). Обидва способи дають добрі результати. Знезараження проводять після попереднього сортування насіння. Для приготування 1% розчину 1 г марганцевокислого калію розводять в 100 мл гарячої води, а потім остуджують до кімнатної температури і опускають в розчин насіння. Час витримки насіння у розчині – 25-30 хвилин. За цей час насіння забарвлюється і стає темно-коричневим. Потім насіння виймають із розчину і промивають у проточній воді. При знезараженні насіння у гарячій воді використовують воду температурою +50 градусів. Слід пам'ятати, що нижчі температури не зможуть повністю знезаразити насіння, а вищі можуть занапастити зародок насіння. Насіння витримують у гарячій воді 30 хвилин, а потім на 5 хвилин поміщають у ємність з холодною водою.

Заключний етап передпосівної підготовки насіння – це обробка їх спеціальними препаратами - стимуляторами росту з подальшим пророщуванням. Обробка насіння стимуляторами росту значно прискорює їх проростання, підвищує стійкість рослин до несприятливих умов навколишнього середовища, а також до хвороб та шкідників. Пророщування насіння також сприяє прискоренню його проростання та значно підвищує показники схожості.

При проведенні процедур передпосівної підготовки насіння слід враховувати, що на сьогодні більшість закордонних виробників насіння, а також провідні українські підприємства, що займаються виробництвом насіння, продають насіння. вже підготовлені до сівби, а саме, відсортовані та захищені від хвороб та шкідників. На упаковці такого насіння зазвичай вказується, що це насіння пройшло спеціальну обробку. Таке насіння піддавати додатковому обробленню немає необхідності. Якщо ж термін зберігання насіння, яке піддавалися передпосівній обробці при їх продажу, добігає кінця, то перелічені в цій статті етапи підготовки насіння до посіву допоможуть значно підвищити їх схожість.Насіння, зібране самостійно підлягає передпосівній підготовці в обов'язковому порядку.


Що ще нового?

насіння томатів та насіння огірків у нашому каталозі, дізнайтесь все про насіння дині просто і без проблем, перевірені часом насіння кімнатних квітів у нашому магазині, найкращі насіння салату для вас, замовити та купити насіння глоксинії у Києві, відмінний вибір: кормові трави та газонні трави, комплексна розпродаж насіння на нашому сайті, замовити насіння пряних трав швидко та без проблем.