Шановні покупці! Перед заповненням кошика обов'язково зареєструйтесь та авторизуйтесь! Без авторизації замовлення не формується. Дякуємо.

ПАТІССОН

Основні характеристики

Патіссон або, як його ще називають - тарілчастий гарбуз – це однорічна трав'яниста рослина сімейства гарбузових. Родом патісон з Центральної та Південної Америки. Широко культивується у всьому світі. Плід округлої форми з ребристими або хвилястими краями, білого, зеленого або жовтого кольору. Поверхня плода патісона буває гладкою або ребристою. Листя жорстке, велике, трикутне або п'ятикутне. Квітки одностатеві, великі, жовтого кольору. - цінна овочева культура: у його плодах міститься велика кількість вітамінів групи В, РР, С, каротин, пектинові речовини від 2 до 5 % цукру. Тому він має великий інтерес для вирощування, особливо у весняно-літній період. Молоді плоди патісону (3-5 денні зав'язі) мають високу поживну цінність. Патісони хороші варені, смажені, тушковані, а також солоні та мариновані. Плоди патісону корисні при ожирінні, недокрів'ї, хворобах нирок.

< h2> Вимоги до ґрунту та добрив

Патіссон за вимогливості до ґрунтів, тепла, вологи та елементів живлення не відрізняється від огірка та < a href="http://senior-pomidor.com.ua/1/1/semena_ovoshei/5/kabachok.html">кабачка. Для вирощування всім цим культурам необхідний родючий супіщаний або середньосуглинистий нейтральні ґрунти. Посадки патисону розміщують на теплій родючій ділянці, захищеній від північних вітрів. Найкращими попередниками для патісону є: томат, буряк, морква, зелені культури. Для патисону важливе дотримання сівозміни - її не слід сіяти після інших гарбузових культур. Основна обробка ґрунту та підготовка його до посіву нічим не відрізняється від підготовки ґрунту під гарбуз або кабачок. Восени під перекопування вносять органічні добрива (гній) з розрахунку 4-6 кг на 1 кв.м, а також 20 г суперфосфату та 15 г хлориду калію. Рано навесні перед посівом насіння вносять 20 г (на 1 кв.м) аміачної селітри. Якщо при висіві насіння в лунки вносять гній, що добре перепрів, то дозу його можна зменшити в 4 рази (1-2 кг/кв.м). За період вегетації патисони двічі підгодовують комплексним мінеральним добривом із розрахунку за один раз 10 -15 г під кожну рослину. Після внесення добрив посадки патисонів обов'язково поливають. Патіссон, також як огірок та кабачок, дуже чутливий до нестачі марганцю, тому їх обприскують 0,5%-м розчином сульфату марганцю або вносять у ґрунт 20-40 г на 10 кв.м цього добрива. У міру необхідності рослини підгодовують і іншими мікроелементами (бором, міддю, цинком та молібденом). Вирощування Насіння у патісона трохи дрібніше, ніж у кабачка. Рослина вологолюбна. Оптимальна температура для проростання насіння і росту рослин 18-25°С, мінімальна 12-15°С. Насіння проростає дуже швидко при температурі 25-27°С. Заморозки не терпить. Терміни посіву у відкритий ґрунт розраховують так, щоб сходи та молоді рослини не потрапили під заморозки. До сівби приступають, коли грунт на глибині 10 см прогріється до 10-12°С. При використанні плівкових укриттів сівбу можна починати на 2-3 тижні раніше. На легких грунтах насіння крупним планом на глибину 6-7 см, на важких – на 3-5 см. Дуже важливо, щоб насіння лягло у вологу землю. Якщо грунт сухий, то лунки попередньо поливають теплою водою, а після посіву, з метою утримання вологи та захисту від бур'янів – мульчують. Ранній урожай патисону можна отримати з розсади, вирощеної в парниках, теплицях або під плівковими спорудами. Як і всі гарбузові культури, патісон погано переносить пересадку, тому розсаду краще вирощувати в. горщиках розміром 8х8 см або 10х10 см, використовуючи ту ж ґрунтову суміш, що і для розсади гарбуза або кабачка. Насіння сіє по одному в горщик за 15-25 днів до висадки. Висаджують розсаду в ґрунт, коли пройдуть заморозки - у другій половині травня, а під плівкові укриття – на два тижні раніше.

Через 50-60 днів після висадки розсади починають збирання плодів. Молоді зав'язі діаметром 8 см знімають регулярно через 2-3 дні. У період масового плодоношення збори проводять частіше, не допускаючи перезрівання плодів, інакше затримується цвітіння рослин та формування нових зав'язей, внаслідок чого знижується врожай.

Зростання та розвиток рослин

У період зростання розвитку рослини патисону необхідно підтримувати помірну вологість ґрунту. При необхідності проводять два підживлення комплексним мінеральним добривом. У рослини залишають усі зав'язі. Штучно запилюють лише перші квітки. Ґрунт у першій половині літа постійно рихлять, не допускаючи утворення кірки та пошкодження коренів.

Полив та зрошення

Патіссон- рослина вологолюбна. Поливають його рідко, але рясно – по 40-50 л на 1 кв. Поливи за час вегетації проводять 3-4 рази. Ґрунт після поливів розпушують. Хвороби та шкідники Хвороби та шкідники у патисону ті ж, що й у всіх культур сімейства гарбузових, тому при плануванні посадок патисонів необхідно дотримуватися сівозміни: не повертати її на колишнє місце протягом 4-5 років, на одному місці можна вирощувати не більше 1-2 років.

Основні хвороби – це: антракноз, коренева гниль і хибна борошниста роса; шкідники – паросткова муха, баштанна попелиця, павутинний кліщ. Для боротьби з хворобами та шкідниками використовуйте хімічні препарати, зареєстровані у вашому регіоні. Молоді зав'язі діаметром 8-10 см знімають регулярно через 2-3 дні. У період масового плодоношення збори проводять частіше, не допускаючи переростання плодів, інакше затримується цвітіння рослин та формування нових зав'язей, внаслідок чого різко знижується врожай.


Що ще нового?

Ви можете придбати у нас насіння хвойних для створення гарного лужка, допоможемо купити інсектициди та Києві, у нас можна купити насіння спаржі гуртом та у роздріб, у нас Ви можете придбати насіння аквілегії зі знижкою, найкращі насіння салату для вас, тут просто купити насіння амаранту в Харкові, насіння Китано та насіння Гавриш зі знижкою для Вас, купити насіння овочів будь-яких видів.