Буряки їдальні
Основні характеристики
Буряк столовий - дворічна, коренеплідна рослина сімейства березові, є близьким родичем листового, цукрового і кормового буряків. У перший рік утворює тільки коренеплід із розеткою прикореневого листя, а в другий – квітконосне стебло та насіння. Форма коренеплоду – різноманітна: від плоскої до видовжено-конічної. Забарвлення м'якоті – від білого до темно-червоного та бордового. Серед овочів, після капусти та моркви, столовий буряк по харчовій цінності посідає третє місце. Вона багата, вуглеводами, мінеральними солями, вітамінами, органічними кислотами та мікроелементами, має цілющі властивості. Добре зберігається та не втрачає поживних властивостей при тепловій обробці. Поживна цінність столових буряків обумовлена збалансованим вмістом цукрів і кислот (лимонної та щавлевої), що надає їй особливого смаку. Буряковий сік – цінний дієтичний продукт. Він надає благотворну дію при лихоманці та недокрів'ї, має сечогінну та антиканцерогенну дію, покращує травлення.
Вимоги до ґрунту та добрив
Кращими ґрунтами для буряка їдальні є багаті на органічні речовини суглинні та супіщані, з реакцією близькою до нейтральної. Буряк не переносить перезволожених холодних та кислих ґрунтів з низьким вмістом калію та азоту. Буряк вимогливий до попередників, найкращими з яких для нього є рання картопля, огірки та капуста.
У першу половину вегетації буряк найбільше потребує азоту, а наприкінці вегетації – калію. Фосфор споживається нею протягом усього літа поступово. Буряк чуйний на вапнування - на кислих ґрунтах росте погано, посіви її зріджуються, коренеплоди дрібні, низької якості. Залежно від типу ґрунту, на 1 кв.м вносять від 300 до 800 г вапна. Мінеральні добрива під посадки буряка столового вносять з розрахунку на 1 м.кв: аміачної селітри 60 г, суперфосфату 75 г, калійної солі 65 г. 2/3 фосфорних і калійних добрив вносять з осені, азотні та залишок фосфорно-калійних добрив підживлення. Буряк дуже позитивно відгукується застосування мікроелементів, і, особливо, бору і марганцю. На торфовищах ефективне застосування міді. При внесенні під буряки свіжих органічних добрив якість коренеплодів погіршується. Якщо в грунті мало поживних речовин і під попередник не були внесені органічні добрива, під ранні буряки доцільно внести гній, що добре перепрів. та до температури. Період вегетації короткий – 60-100 днів, залежно від сорту та умов вирощування.
Насіння буряка столового укладено в однонасінні коробочки, які зростаються по 2-5, частіше по 3 один з одним у так звані клубочки. При достатній вологості насіння проростає в широких температурних межах - від +5 до +27 градусів. Столовий буряк відноситься до холодостійких рослин, проте він більш вимогливий до тепла, ніж морква. Буряк легко переносить осінні короткочасні заморозки до -3°С. Подальше зниження температури негативно впливає рослини, пошкоджуються верхівкові нирки. Температурні умови вирощування мають великий вплив і зростання і розвиток рослин. Під впливом несприятливих температур нерідко порушується дворічний цикл розвитку, що проявляється у появі першого року життя квітки рослин із квітконосними стеблами. Цвітіння першого року сприяє саме тривалий вплив на рослину знижених температур. Тому при ранньому і особливо підзимовому посіві та затяжній холодній весні цвітіння проявляється сильніше, ніж при пізньому посіві та теплій весні. Буряк найбільш вимогливий до вологи в період проростання насіння і інтенсивного приросту листя і коренеплодів. насіння – 5-10 г на 1 кв. Глибина загортання насіння залежно від типу ґрунту коливається від 2,5 до 4 см. Насіння починає проростати при температурі +5 градусів, але найбільш швидко цей процес відбувається при температурі +22-+25. При температурі повітря +10-+11 градусів сходи з'являються через 10-12 днів, а при температурі +15-+18 градусів - через 5-6 днів після посіву.
Зростання та розвиток рослин
При вирощуванні буряка їдальні необхідно дотримуватися сівозміни та уникати безпосереднього сусідства з іншими рослинами з сімейства маревих, а також з культурами, сприйнятливими до парші. Це особливо важливо для місцевостей, заражених нематодою. За наявності стеблової нематоди слід уникати таких попередників, як картопля, цибуля, суниця, а за наявності галової нематоди – і моркви. Посіви буряка столового слід розміщувати подалі від інших видів буряка, щоб уникнути інфекції вірусом жовтяниці (переносник – листова попелиця). В умовах нетривалого вегетаційного періоду (12-24 тижнів) можливі широкі комбінації з іншими культурами, що характеризуються короткими періодами вирощування. -20 днів у фазі 4-5 справжніх листків проводять друге проріджування на відстань 8-10 см. Проріджування проводять після дощу або після поливу рослин. Запізнення з проріджуванням призводить до значного зниження врожаю.
Ранньостиглі сорти буряка їдальні дозрівають уже до середини липня. Для тривалого зберігання використовують середньопізні та пізні сорти, які прибирають зазвичай у другій половині вересня, до настання перших заморозків. Однак їй потрібне гарне зволоження при проростанні насіння, укоріненні сходів та наростанні листової маси. Тому в першій половині вегетаційного періоду розвитку рослин їм необхідні регулярні поливи, особливо в період спекотного і посушливого літа. муха та корнієд. З усіма цими шкідниками необхідно боротися за допомогою спеціально розроблених препаратів, зареєстрованих у вашому регіоні. Важливим моментом у боротьбі з хворобами та шкідниками рослин є їх запобігання, зокрема: дотримання сівозміни, контроль посадок та своєчасна обробка рослин засобами захисту.
Збирання врожаю
Вийняті із землі рослини буряків складають у купи. Листя обрізають трохи вище за головку коренеплоду, приблизно на 0,5 см, роблять це обережно, щоб не пошкодити сам коренеплід. Потім коренеплоди обережно очищають від залишків землі. Найкраща температура для зберігання буряків – від +1 до +3 градусів. Коренеплоди з листям зберігають 2 тижні, без листя – до 6 місяців. За сприятливих умов коренеплоди можна зберігати до травня.