КУКУРУЗА ЦУКРОВИЙ
Основні характеристики
Кукурудза цукрова - це однорічна рослина сімейства мятликових (злакових). Стебло довге, прямостояче висотою до 2 м, без розгалужень. Листя широколентоподібне. Коріння сечковате. Коренева система потужна, розвинена, проникає у ґрунт на глибину до 2,5 м. Квітки роздільностатеві, зібрані в суцвіття: чоловічі – у волоті на верхівці рослини, жіночі – на качани в пазухах листя. У їжу використовують зерно у фазі молочно-воскової стиглості. Поживна цінність обумовлена дуже приємним смаком та широким спектром використання. Свіжі кукурудзяні качани після короткочасного варіння у підсоленій воді подають на стіл із різними добавками. Початки та зерна заморожують та використовують для виробництва консервованої продукції. Качани довжиною 10 см маринують і використовують для приготування овочевих сумішей. Кукурудза багата на цукри та крохмаль, містить значну кількість білка та цінні жири, а також аскорбінову кислоту, вітаміни групи В, РР та провітамін А.
Вимоги до ґрунту та добрив
Кукурудзу вирощують у перший або другий рік після внесення гною або інших органічних добрив, а також додатково вносять з розрахунку на 1 кв.м по 20-40 г аміачної селітри, 18% суперфосфату і 40% калійної солі. Далі проводять одне підживлення аміачною селітрою з розрахунку 20 г на 1 кв.м площі посіву. У перший рік внесення органіки, дози мінеральних добрив мають бути нижчими, ніж на другий рік.
Вирощування
Кукурудза цукрова - теплолюбна культура. Особливо потребує тепла в період формування качанів. Насіння проростає при температурі +8-+10°С, але оптимальним для нормального зростання та розвитку є +18-+24°С. У період цвітіння висока температура повітря (вище +30 ° С) негативно впливає на життєдіяльність пилку, погіршується запліднення квітки, внаслідок чого знижується врожай та погіршується якість качанів. Кукурудза цукрова менш посухостійка порівняно з зерновою кукурудзою. Найбільша потреба у ґрунтовій волозі проявляється у період формування качанів, який починається за тиждень до формування волоті та триває протягом місяця. Кукурудза цукрова вибаглива до світла. Це рослина короткого дня. Кукурудза запилюється вітром, тому її необхідно розміщувати суцільним масивом (дільницею), а не в ряд або у вигляді куліси, тому що через неповне запилення на качанах спостерігається череззерниця. При неможливості посіяти кукурудзу масивом, рослини, що окремо ростуть, в тиху погоду вранці, штучно дозапилюють - струшують. Посіви цукрової кукурудзи не можна розміщувати поблизу посівів кормової кукурудзи, тому що ці підвиди можуть перезапилюватися між собою, що призведе до зниження якості зерна та погіршення смакових якостей цукрової кукурудзи.
Кращими попередниками для кукурудзи є зернобобові, ранні овочі, огірки, цибуля. Не рекомендується розміщувати кукурудзу після рослин сімейства капустяних. Висівають насіння кукурудзи, коли грунт на глибині 8-10 см прогріється до +8-+10°С. Глибина закладення насіння 3-5 см. Схема посіву 50-60 х 25-30 см. Для подовження періоду споживання цукрової кукурудзи слід використовувати гібриди з різними термінами дозрівання. Для забезпечення безперервного надходження свіжої продукції з середини липня до кінця вересня дуже ефективно висівати продуктивні ранні гібриди в декілька термінів (посів насіння через кожні 10-12 днів). Зростання та розвиток рослин Зростання та розвиток рослин Догляд за кукурудзою цукрової полягає в розпушуванні міжрядь (3-4 рази за літо), знищенні бур'янів та штучному дозапиленні, яке проводять під час цвітіння, переносячи пилок з чоловічих квіток на жіночі.
Полив та зрошення
Кукурудза цукрова – посухостійка культура. Однак якщо літо посушливе та ґрунти легкі (супесі), то посадки кукурудзи необхідно поливати. Поливають 2-4 рази по 350-400 л на 10 м2 за полив. Цукрова кукурудза дуже чуйна на спільне застосування добрив та поливів.
Хвороби та шкідники
З хвороб цукрової кукурудзи найбільш шкідливими є пухирчаста і запорошена сажка. Заходи боротьби: дотримання сівозміни, підтримання високого агротехнічного фону, протруювання насіння, використання стійких сортів.
Кукурудзу можуть пошкоджувати різні види совок, луговий метелик. При їх появі (у період масового літа і відкладення яйцекладок) проводять обробки інсектицидами, зареєстрованими у вашому регіоні. але вони ще м'які і соковиті. В цей час у них міститься багато цукру. У міру дозрівання насіння твердіє і стає більш борошнистим і менш смачним. Для обробітку з метою збирання недозрілих качанів придатні лише цукрові сорти з зморшкуватими та склоподібними зернами. Сорти з гладкими та борошнистими зернами містять менше цукру.