Шановні покупці! Перед заповненням кошика обов'язково зареєструйтесь та авторизуйтесь! Без авторизації замовлення не формується. Дякуємо.

МОРКВА

Основні характеристики

За сучасною класифікацією культурна та дикоросла морква об'єднуються в один вид Daucus carota, який включає десять різновидів. Культурна морква – це дворічна рослина. У перший рік у неї формується розетка листя та коренеплід, на другий рік – ndash; квітконосне стебло та насіння. Коренева система моркви проникає на глибину до 1-1,5 м, але основна маса коренів розташована у верхніх шарах ґрунту.

Морква відносно холодостійка рослина, що легко переносить заморозки до -3-5 градусів. Мінімальною температурою для проростання насіння вважається +4-6 градусів, оптимальною – +18-25 градусів. Для формування та наростання коренеплоду найбільш сприятлива температура +18-+21 градус, для зростання листя - +23-+25 градусів. Високі температури, особливо з'єднані з нестачею вологи, припиняють зростання коренеплодів і викликають їхнє огрубіння, потворні форми і знижують смакові якості, в окремих випадках можуть призвести до стрілкування. Морква вимоглива до світла - в умовах затінення значно знижується врожай.

Вимоги до ґрунту та добрив

Найкращими ґрунтами для вирощування моркви є — піщано-глинисті, глинисто-піщані з високим вмістом курної частини, а також з глибоким орним шаром. Важкі ґрунти та ґрунти що запливають, не підходять для обробітку моркви, це пов'язано з її повільним зростанням у початковому етапі вегетації. Оптимальна кислотність для ґрунтів, на яких вирощуватиметься морква, є рН 6,0&mdash ;6,5. Залягання підґрунтових вод має бути в межах 0,8-2,5 м. Восени слід зробити глибоке оранку з поглибленням, при весняній обробці грунту необхідно розпушити грунт на глибину 20-25 см. Навесні проводять вирівнювання грунту, боронування та культивацію.

Дотримання правильної сівозміни при вирощуванні моркви > має важливе значення для запобігання різноманітним хворобам грунту. Ділянки, уражені різними нематодами (наприклад, Heterodera), не рекомендується використовувати. Поганими попередниками є зонтичні - моpковь, петрушка, пастернак та кмин. Задовільні попередники - цукрові буряки, квасоля, горох, капуста.

При вирощуванні моркви слід звернути увагу на мінеральне добриво, яке має ґрунтуватися на аналізі ґрунту та його типі. При оптимальному вмісті поживних елементів у грунті стандартна норма становитиме: N 80 120 кг/га, P2О5 50 80 кг/га, K2О 150 200 кг/га. Співвідношення N:K як 1:1,5

Фосфорні добрива слід вносити восени. Калійні добрива: на важких ґрунтах половина норми восени та друга половина перед посівом, на легких ґрунтах ціла норма вноситься перед посівом. При використанні калійних добрив перед посівом слід звернути увагу на його форму (особливо це стосується сірчанокислого калію) з розсудом на ризик підвищення вмісту солей у ґрунті на початку вегетації. Азотні добрива слід вносити перед сівбою. При прояві нестачі азоту допускається поверхневе використання добрив через 4 тижні після сходу. Використання твердого органічного добрива не рекомендується. Використання рідкого органічного добрива у невеликих кількостях допускається лише восени. Морква чутлива до високого вмісту солей, особливо на стадії проростання. Добриво необхідно змішати з ґрунтом на глибину 25-30 см, цю роботу потрібно провести до обробітку ґрунту навесні. Бажана кислотність від 6 і вище, необхідне вапнування проводиться восени, краще вапняними добривами, що містять магній. Для правильного внесення добрив рекомендується проведення ґрунтового аналізу.

Вирощування

Основними попередниками під морква є наступні культури: капуста, цибуля-порей, огірок, томати, а також культури суцільного посіву: бобові та озима пшениця, під яку вносилися органічні добрива. Не рекомендується вирощувати у перший рік після внесення органічних добрив, після петрушки, , буряків, селери та картоплі. На своє місце можна повертати моркву не раніше ніж через 3 роки. /p>

Існують різні способи вирощування моркви:

  • на рівному полі. Відстань при посіві 37,5 або 50 см. При використанні даного методу утруднено застосування машин, тому цей спосіб більш застосовний там, де збирання проводиться вручну. Вирощування на гребенях. Відстань між гребенями 75 см, висота 20-22 см, ширина поверхні 13-15 см. При такому способі можлива повна механізація як у процесі вирощування, так і при збиранні. Вирощування на грядках. Цей спосіб застосовується в районах, де через погодні умови грунт схильний до висихання, особливо в стадії проростання і першої фази зростання. Можливе застосування машин. Висота грядок 12-15 см, ширина 90 см, ширина між стрічками 60 см, між рядками 5 см. Важливо, щоб нижній шар ґрунту був досить пухким для хорошого утворення кореневої системи.

Норма висіву насіння залежить від призначення продукції. Для отримання ранньої продукції норма висіву становить 2 3 млн. насіння/га (50 насінин на 1м погонний), для моркви, яка йтиме на зберігання та реалізацію у свіжому вигляді норма висіву становить 1,7 2,0 млн. насіння/ га, а для моркви, яка йде на переробку — 0,8-1,3 млн. насіння/га. Для отримання ранньої продукції, а також продукції призначеної для переробки сіють при першій можливості виходу в поле (березень), для продукції, яка йде на зберігання — на кілька тижнів пізніше. Морква вирощується прямим висівом у полі — на гребенях або без них. При сівбі без гребенів використовується рядовий посів. Залежно від розміщення коліс трактора і робочих органів машин, що використовуються для догляду за посівами, відстань між рядами може бути 30-45 см і в ряду через 2,5-3 см (в залежності від призначення продукції). Найкращим методом є вирощування на гребенях, і посів у два ряди на одному гребені (ширина міжрядь при цьому способі 65-75 см, між рядами в рядку 6 см). Глибина посіву — 1—2 см. Для посіву найкраще використовувати сівалку точного висіву, щоб рівномірно розмістити насіння на гребенях, це є однією з основних умов отримання однакових за величиною коренеплодів.

Зростання та розвиток рослин

При вирощуванні моркви необхідно звернути увагу на такі моменти.

< По-перше, полив. У фазі проростання насіння моркви необхідно, щоб грунт навколо насіння був вологим, тому бажаний полив, наприклад, у кількості 5 мм за один раз. Важливо також, щоб полив проводився відносно дрібним розпилом, що зведе до мінімуму утворення кірки на поверхні ґрунту. Надалі в період вегетації норму поливу можна збільшити. Однак полив необхідний лише в тому випадку, якщо ґрунт стає сухим на глибині 30-40 см. Рівномірний полив важливий для того, щоб уникнути утворення. /9/morkov.html">моркви неправильної форми та її розтріскування.

По-друге, необхідно звернути увагу на хімічний метод боротьби проти бур'янів. Для цього застосовуються підгортачі, одночасно при цій обробці верхівки моркви покриваються шаром ґрунту зеленіють.

По-третє, в період вегетації потрібен хімічний захист рослин. При вирощуванні моркви всі захисні заходи проводяться до сходів. Всі обробки виробляються при температурі 10...25°С краще ввечері в безвітряну погоду. За вегетацію проводять 5 розпушень міжрядь. Першу міжрядну обробку проводять на глибину 4-6 см при появі масових сходів. При подальших обробках глибину поступово збільшують, доводячи її до 12 см. На початку робіт культиватор комплектують лапами-бритвами, потім mdash; зі стрілчастими лапами, а пізніше в основному обробляють долотоподібними робочими органами.

Полив та зрошення

/semena_ovoshei/9/morkov.html">Морква досить чутлива до рівномірного та оптимального зволоження у всі періоди свого розвитку. Найбільш вимоглива морква до вологи в період від сходів до початку утворення коренеплодів. Різкі коливання вологості в період інтенсивного зростання коренеплодів викликають їхнє розтріскування. У цей час вологість 0,5 м шару має опускатися нижче 80% НВ. Надалі, у період від утворення коренеплодів до кінця вегетації – mdash; не нижче 70%. Поливна норма в перший період становить 300-350 м3 на га. Міжполивний період — 8—10 днів. У другий період — 14—20 днів. Усього за вегетацію поливають 5-6 разів. Основні хвороби, якими ушкоджуються посіви моркви, є борошниста роса, альтернаріоз і гниль коренеплодів. Хімічний захист слід почати з моменту появи перших ознак захворювання. >моркви є морквяна муха і моль. Посіви слід захищати від початку висіву — оброблене насіння, а наступну обробку розпочавши з кінця травня, коли настає перший наліт мушок на плантацію. Для цього використовуються препарати, зареєстровані для боротьби із цим шкідником. Обробки повторюють кожні 14 днів, а в момент інтенсивного літа мушок — через кілька днів.

Збирання врожаю та зберігання

При дотриманні низки умов морква може добре зберігатися. Зберігання в овочесховище, що охолоджується повітрям, можливе протягом короткого періоду. Якісного продукту при використанні цього методу не вийде. Оптимальне зберігання моркви - у сховище з механічним охолодженням. Морква у такому сховищі може зберігатися при температурі від 0 до 1 градуса тепла та вологості повітря близько 95%. Морква при цьому має бути здоровою і немитою. У моркві має бути достатня кількість ґрунту, щоб запобігти висиханню. Сильне висихання не завжди можна запобігти, наслідком є те, що моркву важче мити, ніж відразу після збирання. У свою чергу, колір і зовнішній вигляд моркви буває не таким, яким хотілося б .

Незважаючи на низку обмежень, в даний час використовується також метод зберігання з подачею потоку охолодженого вологого повітря. У такому випадку повітря охолоджується і одночасно зволожується, таким чином запобігає втраті вологості продукції. З урахуванням високих вимог до вологості повітря під час зберігання якість моркви також має бути високою .Морква миється та сортується перед реалізацією.


Що ще нового?

купити насіння суниці та гарбуза, у нас можна купити бобове насіння за низькою ціною, замовити та купити насіння глоксинії у Києві, якісні насіння кавуна з доставкою по Україні, допоможемо купити насіння редиски зі знижкою, швидко і без клопоту купити насіння фіалки з доставкою до Житомира, лікарські рослини та лікувальні трави за чесною ціною, швидко і без проблем продамо насіння пеларгонії з доставкою до Одеси.