ДИНЯ
Основні характеристики
Диня – це однорічна трав'яниста рослина сімейства гарбузових. Коренева система у неї розвинена слабше, ніж у кавуна. Основна маса коренів розташована в шарі 0-30 см. Диня - рослина однодомна. Цвітіння у дині починається на 30-50 день після появи сходів залежно від сорту та умов вирощування. Плоди у дині різної величини та забарвлення, дозрівають через 60 -120 днів після появи сходів залежно від сорту та умов вирощування. Насіння дині має еліпсоподібну форму, жовте або біле забарвлення. У дині близько 90% води та 5-10% цукрів, що обумовлює її досить високу енергетичну цінність, у середньому понад 59 кДж/100 г свіжої маси. Близько 60% дині, що виробляється, використовується в їжу в основному як десертна страва.
Диня вимоглива до тепла. При температурі нижче +15°С насіння не сходить. Оптимальна температура для росту та розвитку рослин +28-+30°С. Особливо високі вимоги до тепла висуває ця культура в період плодоношення та дозрівання плодів. Похмура та прохолодна погода негативно позначається на зростанні та формуванні врожаю. Диня добре переносить ґрунтову та повітряну посуху. Тим не менш, як і кавун, вона особливо вимоглива до води на початку вегетації .
Вимоги до ґрунту та добрив
Високі вимоги дині до структури та родючості ґрунту. Кращі для неї - добре прогріваються, водопроникні, легкі суглинисті ґрунти з високим вмістом поживних речовин. /га), 900 г суперфосфату. Азотні та калійні добрива краще внести в період вегетації в обсязі N (45 52 кг по д.в.), К (30 40 кг д.в. на га). Застосування добрив підвищує врожайність, прискорює дозрівання на 5-10 днів, при цьому покращуються смакові якості, і збільшується вміст цукрів. Вирощування найкращими попередниками /senior-pomidor.com.ua/1/1/semena_ovoshei/4/dynja.html">дині є зернобобові, цибуля, коренеплоди. Посів проводять, коли температура ґрунту на глибині 10 см прогріється до +14-15°С. Схема посіву 150-200х50-60 см. Глибина загортання насіння 3-4 см. Витрата насіння 1,5-2 г на 10 м2 (1,5-2,0 кг/га). Хоча диня переносить посуху краще, ніж огірок, рясне зрошення сприяє підвищенню врожайності.< /p>
Диню можна вирощувати і через розсаду. Для цього можна використовувати спеціальні касети, торф'яні горщики або торф'яні пігулки. Розсада повинна бути 21 денного віку. Субстрат слід підготувати за кілька днів до висіву насіння. Насіння починає проростати при температурі ґрунту 15°С. Оптимальною температурою для їх проростання є 25-30°С. Перший полив краще проводити розчином фунгіциду системної дії, таким як Превікур (Магнікур Енерджі) .
Перші підживлення проводять ще в розсаднику. Разом з поливною водою 1-2 рази на тиждень розсаду підгодовують: по 10-12 гр. NPK на 10 літрів води на 1 кв. Для цих цілей підходять як прості (аміачна селітра, монокалійфосфат) так і комплексні (Терафлекс, майстер, кеміра). Можна використовувати будь-які інші добрива, але вони повинні обов'язково бути добре розчинними у воді. Для кореневого підживлення рослин використовують різні добрива: аміачна селітра, < a href="http://senior-pomidor.com.ua/search.php?searchT=%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B8 %D0%B4&searchS=%D0%9F%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA">карбамід, калійна селітра, сульфат калію< /a>, монокалійфосфат, кеміра, майстер та інші. Також можна застосовувати і позакореневі підживлення: майстер, фолікери, терафлекс.
Зростання та розвиток рослин
Мінімальна температура для росту та розвитку рослин дині 13°С. Оптимальна температура ґрунту 18°С, повітря 22-30°С. Цвітіння рослин відбувається при температурі не нижче 20°С, а зав'язування плодів - в проміжку температур від 20°С до 32°С при оптимальній відносній вологості 60°С. Диня залежить від комах-запилювачів (бджіл, джмелів), що важливо враховувати особливо при вирощуванні в тепличних умовах. Оптимальні температури для формування плодів і дозрівання коливаються від 18°С вночі до 25°C вдень. Найбільш сприятливі умови для розвитку дині – mdash; велика кількість ґрунтової вологи та сухе повітря, тому ця культура дуже добре відгукується на застосування краплинного зрошення. senior-pomidor.com.ua/1/1/semena_ovoshei/4/dynja.html">дині значно підвищує врожай. Найкращий результат досягається при зрошенні. У цьому слід уникати перепадів у забезпеченні рослин вологою, особливо у період дозрівання, ніж спровокувати розтріскування плодів. Найкраще в цей період звести поливи до мінімуму або навіть повністю припинити їх, але не відразу, а поступово. Перший полив проводиться при посадці рослин в нормі не менше ніж 0,7-1,0 літрів на рослину в лунку, або 30-40 кв.м/га. Але в посушливі роки перший полив краще проводити ще до посадки. Наступні — не раніше ніж через 5-7 днів, це сприяє зміцненню та розвитку кореневої системи. Далі зрошення проводять в нормі 30 50 кв.м/га разів 2 3 дні (залежно від погодних умов). //senior-pomidor.com.ua/1/1/semena_ovoshei/4/dynja.html">Диню ушкоджують баштанну попелиця, павутинний кліщ, трипси. При появі проводять обробки інсектицидами, зареєстрованими у вашому регіоні. Найбільш шкідливі хвороби – пероноспороз, антракноз, бактеріоз, борошниста роса. Проти всіх цих хвороб дині застосовують фунгіциди, а також препарати сірки. З кореневою гниллю також ведуть боротьбу за допомогою фунгіцидів.