Шановні покупці! Перед заповненням кошика обов'язково зареєструйтесь та авторизуйтесь! Без авторизації замовлення не формується. Дякуємо.

Хімічний склад овочевих культур

 

        ;    Мінеральні речовини, що входять до складу овочів, знаходяться у вигляді добре засвоюваних солей різних мінеральних і органічних кислот, а також входять до складу органічних сполук у вигляді хімічних елементів, наприклад магній входить до складу зеленого пігменту хлорофілу. У відсотковому відношенні вміст мінеральних речовин у овочах і фруктах невеликий. від 0,5 до 1,5%, проте, це, здавалося б їх незначна кількість, відіграє велику роль у життєдіяльності людини. До складу овочів та фруктів входить понад 60 різних мікроелементів, у тому числі калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, мідь, натрій, бор, йод, марганець та ін. При зберіганні склад мінеральних речовин в овочах та фруктах практично не змінюється, проте при їх обробці (подрібненні, варінні, гасінні та ін.) відбуваються значні втрати мінеральних речовин, що містяться в овочі та фрукти.

                      У наведеній нижче таблиці показано вміст мінеральних речовин в основних овочевих культурах (в мг на 100 г сирої речовини). .

< td style="">

N

< td style="">

14

< td style="">

26

< td style="">

15

< td style="">

18

< td style="">

57

< td style="">

Хрін

Найменування овочів

K

P

Ca

Mg

Fe

Кавун< /a>

64

7

224

16

p>

1

Баклажан

238

34

15

< p> 9

6

0, 4

Горох< /a>

285

122

38

2

0,7

Диня

118

12

16

13

32

1

Кабачок< /a>

238

12

9

2

0,4

Капуста білокачанна

230

31

>

70

16

18

1,2

Капуста брюссельська

500< /p>

110

40

40

7

1,3

Капуста цвітна

210

51

60

17

10

1,4

Капуста савойська< /p>

305

60

150

-

8

2,0

Картопля

568

58

10

23

28

0,9

Цибуля ріпчаста

< p> 259

26

121

57

1

Цибулю-порей

225

58

87

10

50

1

Морква

240

< /td>

55

51

38

15

1,2

Огірок

141

42

23

14

8

0,9

Перець солодкий

163

16

>

8

11

7

0,8

Петрушка коренева

262

82

86

41

-

1,8

Петрушка листова

450

95< /p>

245

50

79

1,9

< Редіс

255

34

39

13

10

1

Редька

450

26

35

< p> 22

17

1,2

Салат< /a>

300

34

40

8

0,6

Брюква

238

45

40

7

10

1,5

< /td>

Селера кореневий

393

27

63

33

77

0,5

Томат

270

33

10

15

40

1,4

Гарбуз

170

25

< /td>

40

14

14

0,8

href="http://senior-pomidor.com.ua/1/1/semena_ovoshei/22/ukrop.html">Кріп

335

93

223

70

43

1,6

Квасоля спаржева

-

44

65

-

-

1,1

700

130

119

36

140

2

Пастернак

342< /p>

73

57

22

8

0,7

Шпинат

750

83

140

82

62

3

Щавель

400

120

47

< /td>

85

15

2

 

             Як ми знаємо – овочеві культури  є основним джерелом вітамінів у їжі людини. Найбільше вітамінів накопичують асимілюючі органи рослин. Найбільший вміст аскорбінової кислоти в солодкому перці, брюссельської капусти, хрін , листі петрушки, кропу та селери. Відносно багатим джерелом аскорбінової кислоти є капуста білокачанна та кольорова, цибуля ріпчаста, цибуля-порей< /a>, томати та шпинат. Особливість капусти полягає в тому, що при  переробці та зберіганні вміст вітаміну С у ній практично не змінюється. Овощ, найбільш багатий каротином, це, звичайно ж, морква, яка містить до 35 мг цієї речовини на 100 г сирого продукту. Листові овочі, такі як петрушка, кріп, шпинат, селери також містять значну кількість каротину. Багата на каротин і гарбуз, який за його змістом практично не поступається моркви.

У таблиці відображено вміст вітаміну С (аскорбінова кислота) та каротину  (провітамін А) в основних овочевих культурах (в мг на 100 г сирої речовини).

tr> < td style="">

37-78

< tr> < tr>

Найменування овочів

Вітамін С

Каротин

Кавун

4-12

0,8-1

td>

Баклажан

4-10

0,1-02

Горох

25-38

1-1,7

td>

Диня

18-29

0,5-1,4

Кабачок

10 -18

0,5-0,7

< Капуста білокачанна

11-52,7

0,02-0,1

Капуста брюссельська

< /td>

104,4-207,7

0,1-0,5

< /td>

Капуста цвітна

21,5-60,7

0,2-0,4

Капуста савойська

13-82

1-2,5

Цибуля ріпчаста

27-58

1,8-2,1

td>

Цибулю-порей

52-81

3,7-5,1

Морква

5 -10

5-35

href="http://senior-pomidor.com.ua/1/1/semena_ovoshei/10/ogurec.html">Огірок

8-15

0,1-0,2

Перець солодкий

180-250

2-5

Петрушка коренева

35-60

0,01

Петрушка листова

58-290

2,6- 19,8

Редіс

11,4-44

-

Редька

11,3-39

-

Салат

10-40

1,2-3,7

Буряк

15-25

-

Селедер кореневий

10-40

0, 02-0,2

Селера листова

18-180

1,3-10

Томат

15-45

0,8-1 ,2

Т иква

4-10

2-35

>

Кріп

31-128

2,4- 10,4

Квасоля

20-30

0, 4-1

Хрін

64,5-122

-

>

Пастернак

20-35

1,5-3,5

Шпинат

1,9-7,7

Щавель

18-54

0,3-4

Естрагон

>

23,5-57,2

1,8-5,7

 

 

 

 < em>(Далі буде …)          


Що ще нового?

пропонуємо добрива та торф'яні таблетки для вас, Ви зможете отримати насіння Китано у відділенні пошти, насіння кропу та насіння помідора у нашому каталозі, відмінний вибір: кормові трави та газонні трави, у відповідному розділі брукви насіння зі знижкою, на нашому сайті можна легко знайдуться насіння кабачків зі знижкою, допоможемо знайти насіння мангольду за низькою ціною, замовити насіння пальми з доставкою в Дніпро.