Хімічний склад овочевих культур
  ; Мінеральні речовини, що входять до складу овочів, знаходяться у вигляді добре засвоюваних солей різних мінеральних і органічних кислот, а також входять до складу органічних сполук у вигляді хімічних елементів, наприклад магній входить до складу зеленого пігменту хлорофілу. У відсотковому відношенні вміст мінеральних речовин у овочах і фруктах невеликий. від 0,5 до 1,5%, проте, це, здавалося б їх незначна кількість, відіграє велику роль у життєдіяльності людини. До складу овочів та фруктів входить понад 60 різних мікроелементів, у тому числі калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, мідь, натрій, бор, йод, марганець та ін. При зберіганні склад мінеральних речовин в овочах та фруктах практично не змінюється, проте при їх обробці (подрібненні, варінні, гасінні та ін.) відбуваються значні втрати мінеральних речовин, що містяться в овочі та фрукти.
У наведеній нижче таблиці показано вміст мінеральних речовин в основних овочевих культурах (в мг на 100 г сирої речовини). .
Найменування овочів | K | P | Ca | Mg | < td style=""> Fe | |
64 | 7 | < td style=""> 224 | 16 p> | 1 | ||
238 | 34 | 15 | < p> 9 | 6 | 0, 4 | |
285 | 122 | < td style=""> 38 | 2 p> | 0,7 | ||
118 p> | 12 | 16 | 13 | 32 | 1 | |
238 | 12 | < td style=""> 9 | 2 p> | 0,4 | ||
230 | 31 > | 70 | 16 | 18 | 1,2 | |
500< /p> | 110 | 40 | 40 | 7 | 1,3 | |
210 | 51 | 60 | 17 | 10 | 1,4 | |
Капуста савойська< /p> | 305 | 60 | 150 | - | 8 td> | 2,0 |
568 td> | 58 | 10 | 23 | 28 p> | 0,9 | |
< p> 259 | 26 | 121 | < td style=""> 57 | 1 | ||
225 | 58 | 87 | 10 | 50 | 1 | |
240 < /td> | 55 | 51 | 38 | 15 | 1,2 | |
141 | 42 | 23 | 14 | 8 | 0,9 | |
163 | 16 > | 8 | 11 | 7 | 0,8 | |
262 | 82 | 86 | 41 | - | 1,8 | |
450 | 95< /p> | 245 | 50 | 79 | 1,9 | |
< Редіс | 255 | 34 | 39 td> | 13 | 10 | 1 |
450 | 26 | 35 | < p> 22 | 17 | 1,2 | |
300 | 34 | < td style=""> 40 | 8 p> | 0,6 | ||
238 p> | 45 | 40 | 7 | 10 | 1,5 < /td> | |
393 | 27 | 63 | 33 | 77 | 0,5 | |
270 | 33 | 10 | 15 | 40 | 1,4 | |
170 | 25 < /td> | 40 | 14 | 14 | 0,8 | |
href="http://senior-pomidor.com.ua/1/1/semena_ovoshei/22/ukrop.html">Кріп | 335 | 93 | 223 | 70 | 43 | 1,6 |
- | 44 | 65 | - td> | - | 1,1 | |
700 | 130 | 119 | 36 | 140 | 2 | |
342< /p> | 73 | 57 | 22 | 8 | 0,7 | |
Шпинат p> | 750 | 83 | 140 | 82 | 62 | 3 |
400 | 120 | 47 < /td> | 85 | 15 | 2 |
Як ми знаємо – овочеві культури є основним джерелом вітамінів у їжі людини. Найбільше вітамінів накопичують асимілюючі органи рослин. Найбільший вміст аскорбінової кислоти в солодкому перці, брюссельської капусти, хрін , листі петрушки, кропу та селери. Відносно багатим джерелом аскорбінової кислоти є капуста білокачанна та кольорова, цибуля ріпчаста, цибуля-порей< /a>, томати та шпинат. Особливість капусти полягає в тому, що при переробці та зберіганні вміст вітаміну С у ній практично не змінюється. Овощ, найбільш багатий каротином, це, звичайно ж, морква, яка містить до 35 мг цієї речовини на 100 г сирого продукту. Листові овочі, такі як петрушка a>, кріп, шпинат, селери також містять значну кількість каротину. Багата на каротин і гарбуз, який за його змістом практично не поступається моркви.
У таблиці відображено вміст вітаміну С (аскорбінова кислота) та каротину (провітамін А) в основних овочевих культурах (в мг на 100 г сирої речовини).
Найменування овочів | Вітамін С | Каротин | tr>
4-12 | 0,8-1 td> | |
4-10 | 0,1-02 | |
25-38 | 1-1,7 td> | |
18-29 | 0,5-1,4 | |
10 -18 | 0,5-0,7 | |
< Капуста білокачанна | 11-52,7 | 0,02-0,1 | tr>
< /td> | 104,4-207,7 | 0,1-0,5 < /td> |
21,5-60,7 | 0,2-0,4 | |
13-82 | 1-2,5 | |
27-58 | 1,8-2,1 td> | |
52-81 | 3,7-5,1 | |
5 -10 | 5-35 | |
href="http://senior-pomidor.com.ua/1/1/semena_ovoshei/10/ogurec.html">Огірок | 8-15 | 0,1-0,2 |
180-250 | 2-5 | |
35-60 | 0,01 | |
58-290 | 2,6- 19,8 | |
11,4-44 | - | |
11,3-39 | - | |
10-40 | 1,2-3,7 | |
15-25 td > | - | |
10-40 | 0, 02-0,2 | |
18-180 | 1,3-10 | |
15-45 | 0,8-1 ,2 | |
4-10 | 2-35 > | |
31-128 | 2,4- 10,4 | |
20-30 | 0, 4-1 | |
64,5-122 | - > | |
20-35 | 1,5-3,5 | |
< td style=""> | 1,9-7,7 | 18-54 | 0,3-4 | < tr> > | 23,5-57,2 | 1,8-5,7 |
< em>(Далі буде …)